Magnéziumforrások

  • A magnéziumot szervezetünk nem tudja előállítani, de szerencsére számos forrásból tudjuk pótolni.
  • Mint már említettük, a magnéziumot szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért a szükséges mennyiségről magunknak kell gondoskodnunk. Sajnos ételeink nem minden esetben alkalmasak erre, a kiterjedt műtrágyázás miatt egyre csökken a talaj magnéziumtartalma, így az ételeinkbe is kisebb mennyiség kerül. Emellett a zsíros ételek fogyasztása is csak növeli a magnéziumigényt. Megfelelően összeállított étrenddel természetesen pótolhatók a hiányok, ehhez a fontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a halfélék, a hüvelyesek, a csonthéjas gyümölcsök. A szükséges ásványi anyag szint azonban magnézium készítményekkel biztosítható, melyekből széles választék recept nélkül is hozzáférhető a patikákban.
  • Sok magnézium található a tengeri hínárban, a búzakorpában és a -csírában, a mandulában, kesudióban és a szójában. Nagy általánosságban igaz, hogy az olajos magvak, gabonák (itt a teljes kiőrlésű lisztre gondoljunk), hüvelyesek, a sötétzöld levélzöldségek, jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaznak. Ezen kívül a füge, citrom, grépfrút, sárga kukorica, és alma is fontos magnéziumforrás.